Tuesday, September 11, 2007

The End

Sommerens eventyr er over, og jeg er tilbake i Tromsø for å fullføre studiene ved Norges Fiskerihøgskole.

Denne bloggen legges ikke ned, men kommer ikke til å bli oppdatert videre (ut over at jeg kanskje fullfører fortellingen fra Tokyo når jeg får tid). Bloggen er sortert i omvendt kronologisk rekkefølge, så hvis du er ute etter å lese de første postene må du navigere i menyen til høyre...

www.larsfm.net

Lars

Friday, August 31, 2007

Fishy Business

Shinjuku - the Tokyo of your dreams, står det i Lonely Planet. Jeg vet ikke om det stemmer for hele distriktet, men den flodbølgen av inntrykk som møter deg på vei ut av Shinjuku T-banestasjon er overveldende.

En liten brøkdel av Shinjuku T-banestasjon

Shinjuku Station er forresten verdens mest traffikerte T-banestasjon - med 3,31 millioner reisende i snitt per dag i 2006. Er det rart vi hadde problemer med å finne frem? Stasjonen har rundt 200 utganger, og trafikkeres av hele 11 t-banelinjer. Det er totalt 14 t-banelinjer i Tokyo, fordelt på to operatører (antallet linjer kan visstnok diskuteres). Tokyo Metro og Tokyo Metropolitan Bureau of Transportation (en avdeling under Tokyo Metropolitan Government) driver henholdsvis 10 og 4 linjer hver. Komplikasjonene begynner å oppstå når du skal fra en linje til en annen, da billettene ikke alltid er overførbare. Systemet virker uhyre innfløkt ved første øyekast, men etter et par dager begynner kartet under å gi mening...

Trykk på bildet for større versjon.

Så over til det jeg egentlig skulle skrive om: Shinjuku. Shinjuku er en av 23 bydeler i Tokyo, og er et av de viktigste kommersielle og administrative sentra i byen. Vi dro dit i håp om å vandre rundt å se både den itzy-glitzy delen og den litt mer lyssky delen.

Yasukuni-dori

Yasukuni-dori (dori = gate) er en av handlegatene som ståler ut fra Shinjuku Station, og er ,som bildet over gir et lite inntrykk av, stappfull av folk, neonlys og "as Tokyo as it gets". Vi startet utflukten vår fra Shinjuku-dori (etter litt om og men, siden kartleseren (les: meg) klarte å overbevise resten av mannskapet om at vi skulle til vestsiden av stasjonen. En beslutning som kostet oss en time, siden vi egentlig skulle til øst-siden).

Vi rundet hjørnet på Isetan Department Store og gikk så for å utforske de mer lyssky delene av Shinjuku. Jeg oppfattet ikke med det første at vi hadde beveget oss inn i Red Light District, da det ikke så ut som det jeg hadde forventet. Det var overhodet ingen lettkledde damer å se (bortsett fra den sedvanlige hærskaren av japanske jenter i korte dongeri-skjørt som er over alt i Tokyo), og siden vi ikke leser Kanji (japanske tegn) var det vanskelig å skille neon-skiltene her fra det vi hadde sett for 5 minutter siden. Vi begynte å skjønne tegninga når vi ble oppsøkt av innkastere, som skulle ha oss til å avlegge kjelleretasjene deres et besøk. Etter litt spissrotgang var vi omsider tilbake i trygge omgivelser, og etter litt kartlesing på t-banestasjonen satt vi på en av de siste togene hjem til Ueno.

Dag 3 (31. aug): Tsukiji Fish Market

mer kommer...

Sære Tokyo

Dag to (30. aug): Akihabara

Dagen startet med å bli vekt av Anders, som kom til Tokyo ganske nøyaktig ett døgn etter meg og Henrik. Etter en kjapp frokost på Ueno bar det til Akihabara som huser "Electronic Town".

Akihabara tjener som hovedsete for Japans legendariske elektronikk-industri, og bugner av alt fra store grossister til mindre sjapper som selger alt fra neste års datamaskiner til roboter, mikroskopiske komponenter og ellers alt du trenger for å skru sammen en datamaskin fra scratch. Dette er himmelen for enhver nerd, med andre ord.

Akihabara kan dok ikke lengre gjøre krav på å være den eneste "Electronic town" i Tokyo, da den har møtt konkurranse fra større bysentre som Shinjuku (mer om det senere) og Ikebukuro - for ikke å snakke om andre land som Korea, Taiwan og Kina. For å holde trykket oppe har Electronic Town også kastet seg på den enorme "Anime" (animasjon) og "Manga"-bølgen (Manga = japanske tegneserier) som utrettelig rir landet. Det kan se ut som om Akibahara har trådt inn i en spesiell nisje i dette markedet: nemlig den pornografiske varianten av Manga.

Nakne tegneseriefigurer utgjør visstnok et stort marked, skal vi dømme etter størrelsen på denne sjappa som solgte nesten utelukkende slike figurer. For dama med lyseblått hår til høyre må du ut med 1500 norske...


Dingsebomser i bøtter og spann


Electronic Town

Akihabara var selfølgelig ikke det eneste stedet vi besøkte i dag.. Mer kommer så snart jeg får tid til å skrive..

Lars Fredrik

Thursday, August 30, 2007

Lost in Translation

Den første dagen i Tokyo ble rolig. På en eller annen måte klarte vi å navigere oss gjennom T-banenettet til Ginza, som er kjent for sine fasjonable handlegater og for å ha de høyeste eiendomsprisene i verden. Like i nærheten ligger også Imperial Palace og Finansdistriktet (et av flere). Vi ila også Tokyo Stock exchange et besøk, bare for å finne ut at dørene stengte i det vi kom.


Finansdistrikt (ved Hong dori).

Undertegnede foran Imperial Palace. Man ser kun en liten del av bygningsmassen (bygningen i bakgrunnen huser betjeningen).

Vi bor rett ved Ueno Park, som ligger litt utenfor den hektiske bykjernen. Likevel er det "sentralt" i den forstand at vi har 10 minutter å gå bort til T-banestasjonen (Ueno) og Kinesei Line (privat t-banelinje som går direkte til flyplassen). T-banesystemet er noe for seg selv, og det var på lykke og fromme vi kjøpte billetter i billettautomatene, som ikke har forklaring på Engelsk. Vi kjøpte den billigste billetten (sikkert beregnet for pensjonister eller barn) og satset på at eventuelle kontrollører ikke snakker engelsk de heller.


Ueno Park


Handlegater ved Ueno

Ueno viste seg være et mye mer spennende område enn vi først hadde trodd. Vi vandret inn den trange gaten litt til venstre på bildet, og fant et gigantisk område med haugevis av små sjapper som selger alt fra norsk laks til potensmiddel ala reinsdyrhorn og tørket gud-vet-hva.

I dag skal vi (kanskje) innom steder som Shibuya, Omote-Sandõ og Asakusa.

Tuesday, August 28, 2007

Goodbye Singapore!

Mandag kveld landet vi i Singapore etter å ha tilbragt en uke i Thailand. Oppholdet ga meg akkurat det jeg hadde håpet på: sol, hvite strender og muligheten til å bare gjøre ingenting.



I går kveld (tirsdag) forlot jeg Singapore for denne gang. Flyet gikk klokken 2240 (28. august), forøvrig første gang jeg flyr jumbojet (747). Du skjønner det er et stort fly når flyvertinnen geleider deg opp en etasje til setet ditt. Japan Airlines ga oss den første smaken av Japan. Jeg kan love dere der hjemme at det inntrykket man får av japanere som turister i Norge ikke stemmer med virkeligheten. I alle fall ser det ut til å gjelde for min del.

Akkurat nå sitter jeg på rommet vårt på Ryokan Katsuaro (herberge) rett ved Ueno park.

Japan-style room med eget bad til 9600 ¥ per natt. Prisen øker til 13200 ¥ per natt når Anders kommer i morgen, siden vi da blir tre personer.

For å gi dere et lite innblikk: i løpet av hele flyturen (6 timer) var det jeg og Henrik som stod for all pratingen i hele andreetasjen av jumbojeten (bortsett fra flyvertinnene og kapteinen). Folk tar vanvittig mye hensyn til hverandre, og snakking i mobiltelefon på T-banen er foreksempel tabu. Den skrus sågar av dersom du sitter i nærheten av setene som er reservert for eldre og gravide.
Når 100 mennesker skal opp en rulletrapp på Narita, skjer det ved at samtlige venter pent for å kunne stille seg bak forrige mann på venstre siden i rulletrappen. Høyre side brukes ikke med mindre du har spesielt dårlig tid. Det innebærer med andre ord at rulletrappen bare fylles halvt opp selv om det altså er 100 mennesker som skal opp samtidig...

Flere rapporter kommer etterhvert. Nå skal vi stikke ut døren å se hva Tokyo har å by på!

Lars

Wednesday, August 8, 2007

Ko Phi Phi

Tiden etter vi er ferdige på jobb, og frem til jeg reiser fra Singapore (til Tokyo) skal jeg tilbringe på Ko Phi Phi som er en liten øy utenfor Krabi i Thailand.

Det blir en skikkelig budsjett-ferie, med billig fly fra Singapore (Tiger Airways, 400 kroner t/r) og backpacker-resort på selve Phi Phi (her snakker vi kanskje 25 spenn per pers per døgn). Det tar omtrent halvannen time med båt fra Krabi Town og ut til øyene. Phi Phi er kanskje best kjent for å være stedet hvor filmen The Beach (2000, med Leonardo di Caprio) ble spilt inn. Det er kanskje ikke like pent der som på Perhentian Islands i Malaysia, men det er mye enklere å reise dit.

Ko Phi Phi

Som dere ser på bildet kan det være ganske busy selv på en pitteliten øy som Phi Phi. Vi tar sikte på å ta inn på en resort som ligger utenfor "sentrum" (tarmen med strand på begge sider som dere ser på bildet). Her skal vi tilbringe noen dager med soling, snorkling, padling og lesing. Det skal bli digg å avrunde oppholdet i Singapore med litt skikkelig latmannsliv.

Inkludert Thailand og Japan blir listen over steder jeg har vært slik: Singapore, Malaysia (Tioman), Vietnam (Saigon), Thailand (Krabi/Phi Phi) og Japan (Tokyo). Det vil jeg si er god utnyttelse (når det kommer til reising) av de tre månedene jeg har vært her nede.. Det gikk dårlig med planene om å få med seg de aller mest eksotiske reisemålene i området. Det hadde vært kjekt med en tur til Kambodsja (til Phnom Pen eller Angkor Wat) og Burma - men det får heller står på ønskelisten til senere...

Lars

Monday, August 6, 2007

Bilder

Jeg har kompilert en lysbildeserie av noen av de beste bildene fra oppholdet så langt. Jeg innser at bildeserien gir inntrykk av at Gründerskolen er mest fest og morro - og lite jobb og skole. Nå har det seg slik at antallet bilder ikke reflekterer hvor mye tid som går med til de forskjellige aktivitetene. Det begrenser seg hvor mange bilder jeg gidder å ta inne på kontoret...

Bildeserie: Høy kvalitet (21 Mb)
Bildeserie: Lav kvalitet (10 Mb)

Hvis du sitter på en treg linje kan det lønne seg å laste ned den med lav kvalitet. Bildene er da mindre og mer kornete. Skru på lyden på PCen!

Flere bilder: (ikke video-format): http://picasaweb.google.no/larsfm

Ellers tenkte jeg å opplyse om at jeg har klippet meg. Eller rettere sagt: Balder har klippet meg. Jeg ble lei av alt håret (som ikke oppfører seg som det skal i luftfuktigheten her nede). Jeg har ikke vært så kortklipt siden førstegangstjenesten (eller kanskje aldri?).

Same same... But different...

Bildet lyver, og jeg ser egentlig mye bedre ut.. :) Innen jeg er hjemme kommer jeg sikkert til å se ganske normal ut igjen.. jeje.


Friday, August 3, 2007

Tokyo!

Jess - du leser riktig. Jeg skal til Tokyo!

Det har seg slik at Finnair har lagt ned ruten sin mellom Singapore og Bangkok, dermed fikk vi en ufrivillig omvei via Tokyo på tur til Norge. I utgangspunktet var utreisen fra Singapore 3. september med noen få timers stopp på Narita (flyplass) i Tokyo før flyet gikk hjem til Norge. Vi har imidlertid endret utreisetidspunktet fra Singapore til 28. august. Dermed får vi 5 dager i Tokyo før vi vender nesen vestover, uten å komme senere hjem. Genialt!

Tokyo Subway - ser ut som en bolle spaghetti...


Jeg aner ikke hva man gjør når man er i Tokyo - men noe må da klare å finne på i en by med 12,5 millioner innbyggere (35 millioner hvis man regner "Greater Tokyo"). Vi får gjøre litt research og prøve å få pengene til å strekke til i det som er verdens dyreste by...

Sayōnara!

Thursday, July 26, 2007

Alt-mulig-posten

Lars på NUS Business School

Denne posten ble påbegynt 19. juli, og altså ikke postet før i dag, den 3. august. Det er grunnen til at ting ikke henger helt på greip...

Den siste uken har vært hektisk. Kveldene har gått med til å få ferdig forretningsplanen, og dagene går unna på jobb. Jeg skjønner som vanlig ikke hvor tiden har blitt av... Nå har vi vært her i to måneder, og det er omtrent 17-18 arbeidsdager igjen til jeg reiser hjem.

Vi har altså levert forretningsplanen. Nå gjenstår det bare å presentere greia for et panel av investorer, hvilket finner sted på lørdag (28.07). Med det avsluttes i all hovedsak kurset på NUS, og vi får sannsynlig vis litt mer pusterom på kveldene .


Det jobbes...


Her legger Snorre, Anders og Siw siste hånd på verket.
Klokken er omtrent 2230, onsdag 25.07.


Den 9. august er det Nasjonaldag i Singapore. Det er en av de få dagene i året hvor folk faktisk har fritt, i tillegg sier CAN Medias personalpolitikk at sandwich-dager skal være fridag. Dermed har vi fritt fredag 10 august også. Vi har vært helt utrolig trege til å bestille tur - og nå står vi (jeg?) faktisk uten en eneste reiseplan denne helgen. Det har seg sånn at samtlige singaporeanere ser ut til å rømme landet denne helgen. Dermed blir flyturer dyre og nesten umulig å oppdrive.. Med mindre jeg hopper på et fly til Phuket eller noe så blir det vel 9-august-feiring på meg i stedet...

"The Norwegian Princess talks to angels"

Jeg kan også melde om at nyhetene om "Healing i Fjæra", som vår alles kjære Prinsesse Märtha Louise har begynt å sysselsette seg med, har nådd Singapore. Det var en artikkel i gårsdagens "Straits Times" - den største avisen i Singapore - som forklarte hvordan det stod til med de norske kongelige. Morsomt.



Thursday, July 19, 2007

The Year of the Golden Pig

I følge den kinesiske kalenderen starter det nye året (Chinese new year) til ulike tider hver år. Den tradisjonelle kinesiske kalenderen er en såkalt lunisolar kalender. Til dagligdags benyttes den gregorianske kalenderen, som er den samme som vi bruker i vesten, mens den tradisjonelle kalenderen benyttes for å markere tradisjonelle høytider som nyttår (Vårfestivalen) og Duan Wu festivalen.

Hver år, i en 12-års syklus, benevnes med et dyr. Feks var år 2000 "the year of the dragon". Den fullstendige lista ser slik ut:

  • Tiger: 1998
  • Rabbit: 1999
  • Dragon: 2000
  • Snake: 2001
  • Horse: 2002
  • Sheep: 2003
  • Monkey: 2004
  • Rooster (hane): 2005
  • Dog: 2006
  • Pig: 2007
  • Rat: 2008
  • Ox: 2009
Noen år, i henhold til et system jeg over hodet ikke har peiling på, får dyrene også tillagt et element: Fire Dog, Metal Dragon osv. Hver og en av disse har i følge overtroen ulik grad av lykke knyttet til seg. Dermed kan en "overtroisk" kineser planlegge når han skal bygge nytt hus, gifte seg eller få barn. Hvor heldig de forskjellige årene anses å være kan reflekteres i noen fødselstall fra en Kinesisk by (Huludao):



Dragens år kommer altså igjen hvert 12 år, men innimellom kommer det et spesielt heldig år som har spesielle betegnelser. I år er det "The year of the Golden Pig", som begynte den 18. februar. The Golden Pig har en syklus på hele 600 år, og den jevne kineser tror dette er et spesielt heldig år. Fødselstallene i Kina er ventet å eksplodere, og kinesiske sykehus har gjort spesielle forberedelser for å takle alle de fødende. Immigrasjonsmyndighetene i Hong Kong har sett seg nødt til å nekte innreise til gravide kinesere som ikke har avtale med et sykehus i det de reiser inn til Hong Kong.


Denne karen har visstnok et svært heldig liv foran seg.

Babies born in the "year of the golden pig" are believed to have good fortune and will lead a comfortable and wealthy life. [...]

People who believe in the year of the golden pig say the special year comes every 600 years. They came to this conclusion through calculations, using a combination of the Chinese zodiac and the yin and yang theory.

Gratulerer Ane og Stefan!


Onkel Lars

Wednesday, July 18, 2007

Work overload

Da var man hjemme i Singapore igjen, etter 5 dager i Ho Chi Minh City i Vietnam. Turen var knall, og en herlig avveksling fra rutinen i Singapore.

Kaotiske tilstander på veiene i Saigon.

Nå er jeg tilbake på jobb - og vi har en og en halv uke før forretningsplanen skal være ferdig. Den 28 juli står vi foran et panel av (real-life) investorer som skal vurdere planen.

Vi har nå tre dager på oss til å gjøre ferdig førsteutkastet (due on Friday), og med forelesninger i kveld (onsdag) samt fredag blir det svært lite tid til å jobbe med planen når man er på jobb fra tidlig morgen til 5-6 hver dag. Det lukter nattarbeid på oss...

Med andre ord: ikke forvent en rapport fra Vietnam med det første.

Lars

Tuesday, July 3, 2007

Saigon

Neste onsdag, 11. juli 0825 lokal tid, drar jeg, Snorre, Anders og Kristian til Ho Chi Minh City (gamle Saigon) i Vietnam. Vi skal tilbringe 4 netter på dette hotellet.

Vi har ikke lagt noen planer for oppholdet enda, men steder som War Remnants Museum (tidl. the Museum of Chinese and American War Crimes) og History Museum er opplagte besøk. Dessuten er det en rekke utflukter (bla. båttur på elv) som kan være aktuelle.

Trafikken i Vietnam er visstnok noe for seg selv, og Lonely Planet mener man har en fair sjangs til å overleve en dag eller to som fotgjenger i Saigon...

I can't wait...

Lars

Gebursdag

I dag morges ble jeg vekt av bursdagssang, fikk frokost på sengen og gave av Henrik og Balder. Takk! Det må være tidenes mest u-stemte og morgentrøtte kor. Gaven bestod i intet mindre enn et eksemplar av Balders egen bokutgivelse: Kokebok for gutta.



På jobb var det ingen andre enn Kristian som husket at jeg hadde bursdag - helt til Tammy dukket opp med kake og gave.. :) wee..

What a happy 23 year-old..

Det er ikke planlagt noen ytterligere feiring av mine 23 år enda - i kveld er vi opptatt med gruppemøter i forbindelse med forretningsplanen, mens morgendagen går med til jobb og forelesning..

Lars

Monday, July 2, 2007

Gaffel og skje

Eeh. Mandag sa du? Men det var jo nettopp fredag...

Tiden går
Jeg fatter ikke hvor det blir av dagene her nede. Det virker litt merkelig at vi snart er halvveis i oppholdet. Denne helgen har rast avgårde - godt hjulpet av at vi har undervisning til 9 på fredagskveldene.

Forelesningen på fredag var satt av til presentasjon av forretningsideer - som vi innen 28. juli skal spinne en forretningsplan rundt. Vi presenterte tre ideer/produkter, hvorav den ene ble avslått og de to andre måtte utredes ytterligere før fagansvarlige kunne godkjenne eller avslå.

Laugurdag (laugur høres ut som islandsk for bading)
Lørdagen gikk med til å hente igjen det underskuddet på søvn man har opparbeidet seg i løpet av uken. Resten av dagens lyse timer ble tilbrakt på Sentosa - som altså er en liten øy like sør for selve Singapore som er full av strender, barer og diverse fritidstilbud. Siden det var Siw's bursdag, så fantes det en avtale om at vi skulle møtes på Cafe del' Mar sent på ettermiddagen.

Cafe del Mar

Cafe del Mar


Jeg har kommet frem til at den Singaporske solen er oppskrytt. Etter flere timer i solen med kun ett lag faktor 20 på overkroppen, og ingenting på beina, ble jeg kun en tanke rød på skuldrene. Jeg har med andre ord ikke blitt så veldig mye brunere..

Gaffel og skje
Søndag var det igjen grilling på Sjømannskirken som stod på programmet. Jeg har kommet frem til at dette er stort sett den eneste muligheten jeg har til å få i meg poteter mens jeg er her (akkurat som om man trenger poteter?). Ellers går det mest i ris. Ja ok da, det går bare i ris. Jeg har forresten blitt ganske drevet i å spise med pinner - og kan også melde om at folk her nede ikke har skjønt konseptet kniv (litt generaliserende kanskje).

Den kinesiske tilpasningen til bruk av vestlig bestikk er altså å benytte gaffel og skje i kombinasjon. Tradisjonelt tilberedes jo all maten i små biter, siden den historisk var tenkt spist med pinner. Når de nå har adoptert bruk av bestikk (du kan selvfølgelig velge mellom pinner eller bestikk) så har de sett på det som mer praktisk å kombinere bruk av gaffel med skje. De trenger jo ikke kutte maten, og hvis de skulle ha behov for det så skjer kuttingen enten med tennene eller ved å holde maten fast med skjeen og så rive den fra hverandre med gaffeln.

Transformasjon
Forrige uke var det premiere på guttefilmen Transformers. Axel bestillte billetter til hele "Waterfall" - og booket oss inn på luksus-salen i en av byens mange kinoer (toppetasjen av Great World City - et kjøpesenter).


Jeg tror aldri jeg har brukt 120 norske kroner på en kinobilett før, men jeg kan skrive under på at det var verdt hver eneste krone. Filmen var morsom - og kinosalen var fantastisk.

Tuesday, June 26, 2007

Flukten fra Singapore

Intro
Fredag kveld ble undertegnede, Henrik, Kristian og Petter plukket opp utenfor NUS av en overivrig sjåfør med navn Philip. Fartøyet var en relativt stor Nissan og destinasjonen var den lille og (skulle det vise seg) råtne havnebyten Mersing ikke så langt unna det enedlige målet vårt - øya Tioman og Salang beach.

Veien dit
Kjøreturen til Mersing gikk relativt knirkefritt med en liten pitstop i Johor Bahur for bespisning. Det gikk for seg på en liten garasje-sjappe som serverte ris, grillet kylling, chilisaus, nøtter og tørket mort (yngel av fisk). Med relativt knirkefritt menes at sjåføren, den tidligere på kvelden svært så våkne Philip, begynte å himle med øynene i det vi nærmet oss Mersing. Han våknet heldigvis etter at vi ble dirigert til siden i en politisperring. En seanse som endte med at Philip stod ovenfor valget mellom å betale "kaffepenger" til 10 politifolk, eller å akseptere en betraktelig høyere bot for å mangle en bokstav på det ene skiltet. Philip er en fornuftig kar, og gikk for det siste alternativet.

Philip, Kristian, Petter og Henrik. Dama i bakgrunnen serverer mat.


Legg merke til de små tørkede fiskene som er strødd over risen til venstre.


Overnatting i Mersing
Siden vi forlog NUS rundt klokken 2100 fredags kveld, var vi ikke fremme i Mersing før klokken 0100 natt til lørdag. Båtene til Tioman går naturlig nok ikke så sent (selv om vi på tur dit hadde klart å overbevise oss selv om at det var en fair sjangs). Vi måtte da ta inn på et hotell, selv om ingen av de adjektivene jeg forbinder med begrepet hotell kan sies å gjelde for dette stedet.


Vi måtte ut med hele 50 ringedings (slang for Ringit, 1 Ringit = 2 Norske kroner) for en natt på et tremannsrom. Oppmerksomme lesere vil stusse på at vi tok inn på et tremannsrom når vi var fire mann. Det kan jeg love at vi også gjorde når høvdingen i sjappa (en 140 cm høy mann med en estimert alder på 90 år) dytta opp døra til rommet med en enkeltseng og en dobbeltseng bekledd med noen lørvete og illeluktende sengeklær. Den eneste stjernen dette hotellet fortjener må være den for å klare å lure fire nordmenn til å betale 100 nok for en natt.

Båttur til Tioman
Etter et par timer søvn karret vi oss fra hotellet til båthavnen hvor Bluewater Express skulle frakte oss over sundet til paradis. Turen dit tar omtrent en time hvis du rekker speedboaten. Vi rakk naturligvis ikke den, og måtte nøye oss med den litt tregere Speed Ferry - som i tillegg til å være mye større enn speedboaten slet med overlast i form av alt for mange passasjerer som ble plassert i midtgangene på små plastkrakker. Betryggende.

Island time: 0900, lørdag 23. juni

Pulau Tioman Island. Dette kan man vel venne seg til?

Vel fremme på Salang beach ble vi møtt av fortroppen som bestod av Axel og Balder. De hadde flydd inn dagen før og gjort nødvendig rekognosering slik at oppholdet til hovedtroppen skulle bli best mulig. Vi ble geleidet til innsjekking på Salang Pusaka, et relativt ok sted som tilbyr rom i små hytter med aircon, kjøleskap, varm dusj og tre sengeplasser for 140 ringedings per natt.

Frokosten bestod i det som skulle bli gjengangeren de tre dagene vi skulle tilbringe på øya: Omelett servert av en gjeng trivelige karer som driver en liten restaurant under konglomeratet Khalids Place. Det eneste drawbacket med dette stedet (og resten av Malaysia forøvrig) var de jævla skabb-infiserte krekene av noen katter som vandrer rundt på de utsultede stylte-lignende beina og syter og klager for å få dumme franske tree-hugger-hippies-turister til å mate dem. Hadde det vært opp til meg hadde jeg kasta hele kattefaenskapet til varanene. Så, jeg er altså ikke så veldig glad i skabbete herreløse katter som klør seg opp etter anklene mine mens jeg spiser frokost. Go figure.

En svæær øgle-lignende ting (sikkert 2 meter) som det
var mange av rett i nærheten av resorten.


Resten av lørdagen gikk med til å henge på stranda samt noen øl i den lokale baren.

Dette ser nesten slitsomt deilig ut...

Dunern

Sun day
Søndag ble en svært begivenhetsrik dag, som startet med omelett og sluttet med en relativt syk seanse hvor vi lekte kompis med en malaysisk undergrunnsfighter som ferierte i nabohytta (Muttern: husk å pust). Mer om det senere.

Etter omeletten bar det ut på båttur. Vi hadde leid en båt som skulle ta oss rundt øya med 5 innlagte stopp på 5-6 timer. Ferden gikk nordover i det krystallklare vannet - men idyllen ble brutt av bølgene vi møtte etter å ha rundet den første odden. Båten var liten og bølgene var store nok til å gjøre turen litt slitsom. Jeg har litt vanskelig for å skjønne hvordan turister som aldri har sittet i en båt før kan trives på en sånn tur - så vi konkluderte med at været var litt værre enn det som var normalt.

Sekunder etter avgang fra Salang Beach

Det hele ble også litt spennende når styrmannen prøvde å starte motoren igjen etter å ha byttet bensintank - spennende siden vi ligger 50 meter utenfor en steinete og totalt ubebodd kyst i en liten jolle med vind og bølger og motoren høres ut som noe Rudolf Blodstrupmoen har kødda med. Styrmannen - som for øvrig var å betrakte som en stor mann, selv etter vår standard - var ikke snauere enn at han tok av dekslet på motoren, fiklet på plass et tau og dro i gang 200 yamaha-hester med bare nevene. Imponerende. Jeg vurderte ikke engang det som en mulighet når jeg hørte at el-starten ikke fungerte.

Uansett - gutta synes det var så morsomt å hoppe rundt i bølgene at vi dirigerte kapteinen til å kjøre forbi første stopp - som uansett bare skulle være en times soling på en strand som var relativt lik den vi nettopp hadde forlatt.

The waterfall boys
Første stopp ble et forlatt kai-anlegg som ledet opp til noen forlatte hytter og videre til en foss midt oppi svarteste skauen. Jeg var ikke så veldig imponert over stedet da jeg først så det - og tenkte at det var da mye jobb å dra seg gjennom halve regnskogen for å se det der. Heldigvis var det folk med som tenker utenfor rammene og fant ut at bading og foto-session var en god idé. Det var det så definitivt.


Boybandet Waterfall, albumcover på "Back to the Jungle"


Me Tarzan

Dette bildet ble bare kult. Petter, Balder og Axel.

Resterende stopp bestod i snorkling på korallrev, snorkling på større fisk utenfor strand, lunsj og et uautorisert stopp for å handle inn øl på taxfree-sjappa ved flyplassen ved øya. Der kostet nemlig øl 2 ringit per boks, mens det kostet 5 per boks på Salang.

Snorklingen var relativt fantastisk. Vannet er krystallklart - og det er akkurat som å svømme rundt i et gigantisk overfylt akvarium. Det myldrer av alle mulige fargerike fisk.

Friend!
Så - tilbake på Salang hadde vi altså lastet opp med øl - hvilket vi begynte å fortære på terassen på hytta vi bodde i. Det var sånn omtrent når vi åpna den andre ølen at ting begynte å skje. Naboen - en ganske svær kar med meget lange negler - begynte å snakke til oss. Han snakket dårlig engelsk, så han brukte en av jentene han åpenbart reiste sammen med som tolk. Det første han tilbydde oss var en øl hver - hvilket vi takket ja til. Ikke lenge etterpå dukket det opp en to-liters Chivas Regal (Whiskey) som også ble båret bort til terassen vår av en av løpeguttene til denne fyren.

Etterhvert kom han selv bortover - i svært godt humør snakket han så dårlig engelsk at stort sett det eneste vi skjønte var "friend". Vi synes den Whiskey-flaska ble alt for mye og forsøkte å takke nei - det fungerte dårlig, så vi endte opp med et kompromiss som gitt ut på at vi skulle sette oss ned sammen med han og alle vennene hans og så åpne flaska sammen. Bordet fløt etterhvert over av vannpiper, øl, is og glass.

Det endte som dere kan se på bildet under. Gruppebilder var svært populært og på bildet under hadde sjefen funnet ut at bare gutta skulle være med. Med på bildet er ikke den lokale løpegutten, som vanligvis fungerte som politi på øya. Snakk om surrealistiske tilstander. Sjefen er den største mannen.


Det hele kuliminerte med at gutta måtte ha hastemøte, da det var "trøbbel på fastlandet". Dermed ryddet politiet bordet etter oss, og vi var igjen overlatt til oss selv.

Hjem igjen
Mandag ble generelt en litt trasig dag - selv om omeletten smakte like bra som de øvrige dagene la været en demper på stemningen. Vi fikk omtrent en time på stranden med bading og diverse før båten gikk klokken 1700.

Hvilken helg!

Cheers

Lars

Personvern

Vi har en diskusjon gående per e-post innad i GS-gruppa som er i Singapore hvorvidt det er greit at man poster bilder av hverandre rundt om kring på nettet uten å spørre vedkommende som er på bildene om det er greit først.

For min del er dette veldig aktuelt, da jeg generelt liker å ha kontroll på hva som finnes av materiale på nettet etter meg. Når folk helt ukritisk poster bilder av meg som er tatt på fest (ja man kan skyte tilbake å si at man skal oppføre seg mens man er på fest også) og slenger dem rundt, så mister jeg kontroll på hva som finnes der ute av meg.

Er det greit at andre tillater seg å bestemme hvilke bilder av meg som er passende for å legge ut på nett? NEI! Spør først!

Thursday, June 21, 2007

Office essentials

Det har gått tregt med postingen i det siste - dagene er bare så usannsynlig fulle for tiden. Jeg kan ikke skjønne hvor det har blitt av de 21 dagene som har gått siden jeg kom til Singapore.

Det ble lite reising forrige helg, det var ikke plass til oss på Bintan (Indonesia) og været var for dårlig til å henge på den lokale stranda i Singapore, så det ble shoppingtur i stedet. Det har blitt lite tid til soling, så jeg er stort sett like blek som da jeg kom.. Kjedelig. Det kan også ha en sammenheng med at jeg av en eller annen grunn har smurt meg med faktor 30 de gangene jeg faktisk har solt meg.

Vel.. Overskriften på bloggposten henger sammen med at jeg tok et fint bilde av kontorpulten min her om dagen.

Finn én feil.

Jeg fikk altså servert Tang (sjøgress?) av designeren vår. Det smakte egentlig litt som tørket fisk, bare mye søtere. Senere på dagen fikk jeg også tildelt visittkortene mine.


De øverste er fra jobb, og de nederste er noe vi ordnet før vi kom ned hit.


I går kveld (1800-2100) begynte vi med kurset som vi skal følge på NUS Business School. Vi har 5 dager på å hoste opp en forretningsidé som skal ha potensiale til å generere i størrelsesorden 50 millioner SGD (Singapore Dollar) i inntjening innen 5 år. 50 millioner SGD er 200 millioner norske kroner.

Med vi mener jeg en gruppe på 7 personer som består av meg selv, Snorre, Siw og Anders (som er den norske delen av gruppen) og Lam Yu Yolanda, Tan Han Ming og Zhang Xu som utgjør den Singaporske/Kinesiske delen av gruppen.

X

Thursday, June 14, 2007

Information overload

Lobbyen

De første dagene på jobb har vært preget av innføring i bedriften generelt, samt produktene og tjenestene. Siden pakken vi selger til kundene kan tilpasses på relativt mang måter, krever det at vi setter oss inn i hele systemet for å få oversikt over de mulighetene som finnes og med det hva vi kan foreslå og tilby ovenfor kundene.

Når jeg omtaler jobben i bloggen prøver jeg å være så generell så mulig slik at jeg ikke trenger å konsultere med sjefen før jeg poster.

På kontoret

I morgen skal vi på bytur for å gjøe litt research. Vi har fordelt sektorer innad i salgsteamet, og mandag skal vi gjøre en tentativ presentasjon av selskapet, produkter og tjenester slik vi ville gjort det ovenfor en potensiell kunde. Det betyr at jeg har en jobb å gjøre i dag og i morgen, og at jeg kanskje har tid til en liten tur over kanalen til Indonesia i helga. Time will show..

Lars

Wednesday, June 13, 2007

Lars i C.A.N. Media

Jeg endte opp i C.A.N. Media og skal i første omgang jobbe med salg. CAN selger sine løsninger til bedrifter, så jeg skal altså forholde meg til profesjonelle innkjøpere i en B2B-kontekst. CAN Media driver med digital signage - så her er det litt å sette seg inn i før jeg kan begynne å produsere resultater.

Selskapet består i utgangspunktet av fire ansatte, og med et lass interns er vi nå totalt 9 som skal overbevise forskjellige foretak i Singapore om at de bør benytte seg av digital signage fra CAN Media.

Kristian dukket også opp på morgenmøtet i dag, så da er vi to kommende fiskerikandidater som skal pushe "digital signage" i Singapore i sommer.

Da skulle alt være klart for en spennende sommer i verdens navle. Jeg får stadig vekk følelsen av at det er her det skjer (godt understøttet av forskjellig statistikk som viser at Kina og regionen forøvrig kommer til å være de virkelige tungvekterne innen 2020.

Da må jeg bare gi meg - vår "inhouse designer" kunne fortelle at bussen er stappfull på denne tiden, så da er det bare å pakke seg hjem.

Monday, June 11, 2007

Jobbintervju #2

Anacle Systems virker veldig interessant. De to partnerne som utgjør ledelsen i selskapet er veldig hyggelig og opptatt av at vi som interns skal ha noe igjen av oppholdet. Det betyr at arbeidsoppgavene som vi blir forventet å gjøre både skal være noe som må tjene selskapet, samt at vi gjennom å arbeide får innsikt i hva det vil si å drive et nystartet selskap - hvilke utfordringer og problemer man møter på.

Det har dukket opp flere selskaper som er interessert i løpet av dagen, så jeg håper å få suse rundt og kikke på kontorene deres og møte ledelsen før jeg bestemmer meg.

Jobbintervju

Nå sitter jeg på NUS (National University of Singapore) og prøver å forberede meg til intervju med Anacle Systems. Det skjer om 3 kvarter, så denne posten blir kort.
Jeg har fått et tilbud om jobb allerede, men skal overholde avtalene jeg har om intervju med de andre selskapene før jeg bestemmer meg. Det blir nok ikke Singular ID på meg, da de hadde funnet andre med bakgrunner som passet deres behov bedre.

Det er et tredje selskap som jeg synes er aktuelt, og som jeg ikke kan skjønne har ansatt folk enda da vi bare var 4-5 på intervju der, og flere av disse vet jeg har takket ja til andre tilbud allerede. Det kommer kanskje en post til i løpet av dagen hvor jeg forteller hvordan intervjuet gikk.

Lars

Saturday, June 9, 2007

The Dark Side

Fredag kveld ble en innholdsrik aften. Det hele begynte med foredrag av Øystein Kristiansen, aka Einstein Kristiansen, som er en kjent barne-tv personlighet i Singapore og sør-øst Asia for øvrig. Vi letet oss frem til et lite og anonymt studio i 6 etasje i en svær blokk. Jeg la merke til at hans kontor var det eneste som ikke var å finne på oppslagstavlen over selskapene som hadde kontorer i blokken, og at skiltet over inngangsdøren ikke var hengt opp. Hele sjappa til Kristiansen, også kalt Earthtree Studios, så egentlig ut som om den hadde vært bebodd et par -tre uker. Realiteten var at de flyttet inn for tre år siden. Man skjønner at det ikke er tid til å drive med dilldall som å henge opp skilt når tre mennesker (så vidt jeg kunne se) pluss Einstein skal lage tv for mange hundre millioner mennesker over store deler av Asia.

Øystein Kristiansen blir også å se på norsk TV opp mot juletider, når han etter planen skal lansere sitt barne-tv konsept på NRK. Vi fikk æren av å se de første opptakene som var ment for NRK.

Øystein Kristiansen

Foredraget vi fikk servert i studioet hans var meget spennende, og var i realiteten livshistorien til denne karen som ved en tilfeldighet dukket opp i Singapore for 15 år siden. Øystein har hele livet vært lidenskapelig opptatt av å tegne, og har forfulgt en drøm om at hans arbeider skal være å finne i hvert eneste land i verden. Så langt har han oppnådd berømmelse i Singapore samt at programmene har oppnådd suksess over store deler av sør-øst Asia. Det er merkelig at man aldri har hørt noe om han i Norge, men til vinteren blir det sannsynligvis slutt på dét.



Etter omvisningen i studio og foredrag bar det ut på byen for en oppdagelsestur i de lyssky delene av Singapore. Vi besøkte noen steder som myndighetene vet om, og som de helst skulle sett ikke eksisterte, men som de av forskjellige grunner ikke har kvittet seg med.

Andreas på Mitre

Første stopp var Mitre Hotell, som jeg forøvrig leste om for omtrent en måneds tid siden. Mitre er et hotell som har overlevd siden kolonitiden og som er "drevet" av en gammel (og gal) mann som nekter å hverken renovere eller selge stedet. Hvis det er 100 år siden hotellet ble bygget - så er det 100 år siden det ble enten vasket eller påkostet på noen som helst måte. Andre etasje var stengt av for besøkende, da risikoen for å trå gjennom gulvet og falle ned i første etasje var overhengende. Hele stedet var fullstendig sarv, og fylt med søppel og rotter.

The "Mitre feel"


Det paradoksale er at hotellet, og tomten, ligger midt i byen og er verdt en formue. Den gamle mannen som hevder å eie stedet er del av en søskenflokk som juridisk sett eier stedet sammen. Han har hele tiden nektet å pusse opp samt selge, og det har forståelig nok utviklet seg en familiefeide om hvem som har rett til å disponere eiendommen - mannen som bor der, eller alle søsknene som ønsker å tjene seg søkkrike på å selge. Verdien av eiendommen kan være så mye som ufattelige 2 milliarder norske kroner. Det foreligger visstnok en rettslig kjennelse (som var foranledningen til det nyhetsoppslaget jeg leste for en måned siden) om at flertallet i søskenflokken som arvet stedet har rett til å selge det. Da er det bare et spørsmål om tid før verdens kanskje kjipeste hotell blir jevnet med jorden.

Utsiden av Mitre Hotell, tomten er mange ganger større enn selve bygningsmassen.

Turen gikk videre til et par andre steder, deriblant et kjøpesenter som åpner for lyssky aktiviteter når mørket faller på og butikkene stenger. Flesteparten av de lettkledde jentene på dette stedet er langt fra kvinnelige, hvis det går an å ordlegge seg sånn. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte når vi faktisk bestillte øl på høving-kneipa i øverste etasje...

Friday, June 8, 2007

En uke

I dag har jeg tilbragt en uke i Singapore, og det har dessverre ikke blitt tid til en eneste post. Programmet har vært tettpakket og tiden har gått sykt fort. Hvis du vil lese om hvordan de første dagene har vært så kan jeg anbefale Balders blogg.

I dag er siste runden med intervjuer - og det er flere spennende selskaper jeg kunne tenkt meg å arbeide for. I utgangspunktet har jeg mest kjennskap til Singular ID, men jeg må nok ta det som kommer av tilbud. Selskapene er naturlig nok interessert i å knytte til seg de menneskene med den mest relevante utdannelsen, og da er kanskje Fiskerifag et uvanlig utgangspunkt. Det blir spennende å se hva jeg ender opp med. Innen torsdag i neste uke skal alt være på plass med tanke på jobb.

I kveld kommer avslutningen på introduksjonsuken med en happening med Einstein, som er en norsk barne-tv stjerne her i Singapore. Etter bespisningen og introduksjonen til tv-produksjonsselskapet hans vanker det visstnok en guidet tur som det går gjetord om i det norske miljøet i Singapore. Turen skal visstnok introdusere oss til "the dark side of Singapore". Mer om det i morgen...

Så en liten bildekavalkade fra den første uken her. Jeg har som sagt ikke hatt tid til å skrive noe om hva vi har gjort, men igjen - les Balders blogg for en oppdatering på det.


What? Søppel på gaten i Singapore?


Utsikt fra Sjømannskirken. Det du ser er en liten brøkdel av havnen i Singapore som er den største i verden hvis man regner tonnasje per år. En fjerdedel (!) av all raffinerikapasiteten i verden ligger også her.

Undertegnede med Sentosa Island i bakgrunnen.


Sjømatmiddag bestående av i alt 8 retter (Chinese cuisine), hvor hovedretten bestod av Pepper Crab som er en lokal spesialitet. Havnen er stappfull av båter.