Thursday, July 26, 2007

Alt-mulig-posten

Lars på NUS Business School

Denne posten ble påbegynt 19. juli, og altså ikke postet før i dag, den 3. august. Det er grunnen til at ting ikke henger helt på greip...

Den siste uken har vært hektisk. Kveldene har gått med til å få ferdig forretningsplanen, og dagene går unna på jobb. Jeg skjønner som vanlig ikke hvor tiden har blitt av... Nå har vi vært her i to måneder, og det er omtrent 17-18 arbeidsdager igjen til jeg reiser hjem.

Vi har altså levert forretningsplanen. Nå gjenstår det bare å presentere greia for et panel av investorer, hvilket finner sted på lørdag (28.07). Med det avsluttes i all hovedsak kurset på NUS, og vi får sannsynlig vis litt mer pusterom på kveldene .


Det jobbes...


Her legger Snorre, Anders og Siw siste hånd på verket.
Klokken er omtrent 2230, onsdag 25.07.


Den 9. august er det Nasjonaldag i Singapore. Det er en av de få dagene i året hvor folk faktisk har fritt, i tillegg sier CAN Medias personalpolitikk at sandwich-dager skal være fridag. Dermed har vi fritt fredag 10 august også. Vi har vært helt utrolig trege til å bestille tur - og nå står vi (jeg?) faktisk uten en eneste reiseplan denne helgen. Det har seg sånn at samtlige singaporeanere ser ut til å rømme landet denne helgen. Dermed blir flyturer dyre og nesten umulig å oppdrive.. Med mindre jeg hopper på et fly til Phuket eller noe så blir det vel 9-august-feiring på meg i stedet...

"The Norwegian Princess talks to angels"

Jeg kan også melde om at nyhetene om "Healing i Fjæra", som vår alles kjære Prinsesse Märtha Louise har begynt å sysselsette seg med, har nådd Singapore. Det var en artikkel i gårsdagens "Straits Times" - den største avisen i Singapore - som forklarte hvordan det stod til med de norske kongelige. Morsomt.



Thursday, July 19, 2007

The Year of the Golden Pig

I følge den kinesiske kalenderen starter det nye året (Chinese new year) til ulike tider hver år. Den tradisjonelle kinesiske kalenderen er en såkalt lunisolar kalender. Til dagligdags benyttes den gregorianske kalenderen, som er den samme som vi bruker i vesten, mens den tradisjonelle kalenderen benyttes for å markere tradisjonelle høytider som nyttår (Vårfestivalen) og Duan Wu festivalen.

Hver år, i en 12-års syklus, benevnes med et dyr. Feks var år 2000 "the year of the dragon". Den fullstendige lista ser slik ut:

  • Tiger: 1998
  • Rabbit: 1999
  • Dragon: 2000
  • Snake: 2001
  • Horse: 2002
  • Sheep: 2003
  • Monkey: 2004
  • Rooster (hane): 2005
  • Dog: 2006
  • Pig: 2007
  • Rat: 2008
  • Ox: 2009
Noen år, i henhold til et system jeg over hodet ikke har peiling på, får dyrene også tillagt et element: Fire Dog, Metal Dragon osv. Hver og en av disse har i følge overtroen ulik grad av lykke knyttet til seg. Dermed kan en "overtroisk" kineser planlegge når han skal bygge nytt hus, gifte seg eller få barn. Hvor heldig de forskjellige årene anses å være kan reflekteres i noen fødselstall fra en Kinesisk by (Huludao):



Dragens år kommer altså igjen hvert 12 år, men innimellom kommer det et spesielt heldig år som har spesielle betegnelser. I år er det "The year of the Golden Pig", som begynte den 18. februar. The Golden Pig har en syklus på hele 600 år, og den jevne kineser tror dette er et spesielt heldig år. Fødselstallene i Kina er ventet å eksplodere, og kinesiske sykehus har gjort spesielle forberedelser for å takle alle de fødende. Immigrasjonsmyndighetene i Hong Kong har sett seg nødt til å nekte innreise til gravide kinesere som ikke har avtale med et sykehus i det de reiser inn til Hong Kong.


Denne karen har visstnok et svært heldig liv foran seg.

Babies born in the "year of the golden pig" are believed to have good fortune and will lead a comfortable and wealthy life. [...]

People who believe in the year of the golden pig say the special year comes every 600 years. They came to this conclusion through calculations, using a combination of the Chinese zodiac and the yin and yang theory.

Gratulerer Ane og Stefan!


Onkel Lars

Wednesday, July 18, 2007

Work overload

Da var man hjemme i Singapore igjen, etter 5 dager i Ho Chi Minh City i Vietnam. Turen var knall, og en herlig avveksling fra rutinen i Singapore.

Kaotiske tilstander på veiene i Saigon.

Nå er jeg tilbake på jobb - og vi har en og en halv uke før forretningsplanen skal være ferdig. Den 28 juli står vi foran et panel av (real-life) investorer som skal vurdere planen.

Vi har nå tre dager på oss til å gjøre ferdig førsteutkastet (due on Friday), og med forelesninger i kveld (onsdag) samt fredag blir det svært lite tid til å jobbe med planen når man er på jobb fra tidlig morgen til 5-6 hver dag. Det lukter nattarbeid på oss...

Med andre ord: ikke forvent en rapport fra Vietnam med det første.

Lars

Tuesday, July 3, 2007

Saigon

Neste onsdag, 11. juli 0825 lokal tid, drar jeg, Snorre, Anders og Kristian til Ho Chi Minh City (gamle Saigon) i Vietnam. Vi skal tilbringe 4 netter på dette hotellet.

Vi har ikke lagt noen planer for oppholdet enda, men steder som War Remnants Museum (tidl. the Museum of Chinese and American War Crimes) og History Museum er opplagte besøk. Dessuten er det en rekke utflukter (bla. båttur på elv) som kan være aktuelle.

Trafikken i Vietnam er visstnok noe for seg selv, og Lonely Planet mener man har en fair sjangs til å overleve en dag eller to som fotgjenger i Saigon...

I can't wait...

Lars

Gebursdag

I dag morges ble jeg vekt av bursdagssang, fikk frokost på sengen og gave av Henrik og Balder. Takk! Det må være tidenes mest u-stemte og morgentrøtte kor. Gaven bestod i intet mindre enn et eksemplar av Balders egen bokutgivelse: Kokebok for gutta.



På jobb var det ingen andre enn Kristian som husket at jeg hadde bursdag - helt til Tammy dukket opp med kake og gave.. :) wee..

What a happy 23 year-old..

Det er ikke planlagt noen ytterligere feiring av mine 23 år enda - i kveld er vi opptatt med gruppemøter i forbindelse med forretningsplanen, mens morgendagen går med til jobb og forelesning..

Lars

Monday, July 2, 2007

Gaffel og skje

Eeh. Mandag sa du? Men det var jo nettopp fredag...

Tiden går
Jeg fatter ikke hvor det blir av dagene her nede. Det virker litt merkelig at vi snart er halvveis i oppholdet. Denne helgen har rast avgårde - godt hjulpet av at vi har undervisning til 9 på fredagskveldene.

Forelesningen på fredag var satt av til presentasjon av forretningsideer - som vi innen 28. juli skal spinne en forretningsplan rundt. Vi presenterte tre ideer/produkter, hvorav den ene ble avslått og de to andre måtte utredes ytterligere før fagansvarlige kunne godkjenne eller avslå.

Laugurdag (laugur høres ut som islandsk for bading)
Lørdagen gikk med til å hente igjen det underskuddet på søvn man har opparbeidet seg i løpet av uken. Resten av dagens lyse timer ble tilbrakt på Sentosa - som altså er en liten øy like sør for selve Singapore som er full av strender, barer og diverse fritidstilbud. Siden det var Siw's bursdag, så fantes det en avtale om at vi skulle møtes på Cafe del' Mar sent på ettermiddagen.

Cafe del Mar

Cafe del Mar


Jeg har kommet frem til at den Singaporske solen er oppskrytt. Etter flere timer i solen med kun ett lag faktor 20 på overkroppen, og ingenting på beina, ble jeg kun en tanke rød på skuldrene. Jeg har med andre ord ikke blitt så veldig mye brunere..

Gaffel og skje
Søndag var det igjen grilling på Sjømannskirken som stod på programmet. Jeg har kommet frem til at dette er stort sett den eneste muligheten jeg har til å få i meg poteter mens jeg er her (akkurat som om man trenger poteter?). Ellers går det mest i ris. Ja ok da, det går bare i ris. Jeg har forresten blitt ganske drevet i å spise med pinner - og kan også melde om at folk her nede ikke har skjønt konseptet kniv (litt generaliserende kanskje).

Den kinesiske tilpasningen til bruk av vestlig bestikk er altså å benytte gaffel og skje i kombinasjon. Tradisjonelt tilberedes jo all maten i små biter, siden den historisk var tenkt spist med pinner. Når de nå har adoptert bruk av bestikk (du kan selvfølgelig velge mellom pinner eller bestikk) så har de sett på det som mer praktisk å kombinere bruk av gaffel med skje. De trenger jo ikke kutte maten, og hvis de skulle ha behov for det så skjer kuttingen enten med tennene eller ved å holde maten fast med skjeen og så rive den fra hverandre med gaffeln.

Transformasjon
Forrige uke var det premiere på guttefilmen Transformers. Axel bestillte billetter til hele "Waterfall" - og booket oss inn på luksus-salen i en av byens mange kinoer (toppetasjen av Great World City - et kjøpesenter).


Jeg tror aldri jeg har brukt 120 norske kroner på en kinobilett før, men jeg kan skrive under på at det var verdt hver eneste krone. Filmen var morsom - og kinosalen var fantastisk.